Skip to main content

De la artizanat la lucrat manual

Când eram copii și mergeam la bunici, descopeream tot felul de lucruri interesante care apoi deveneau atât de familiare că nu le mai observam. După 20 de ani sau mai mult, le redescoperim prin târguri artizanale și parcă avem un mic șoc. Un simplu obiect recunoscut ne produce o avalanșă de sentimente care ne aruncă în trecut instant.

 

De ceva timp, piața de produse realizate manual din România a început să se extindă spre concepte noi ieșind încet de sub umbrela artizanatului iar ăsta este un lucru extrem de interesant. Suntem obișnuiți cu creațiile tradiționale încă de mici din casa și curtea bunicilor iar artizanatul își are locul asigurat. Este tradiția noastră (extraordinară) dar cred că este timpul să învățam că există și alte căi în a ne exprima creativitatea și realiza produse de orice fel. Aceste căi intră în categoria “lucrat manual,” sau așa cum este cunoscută în toată lumea: handmade. Și aici voiam să ajung:

lucrat manual nu mai înseamnă doar produse tradiționale.

Așa cum spun si cei de la RYLs, hai să vedem cum putem schimba modul în care românii percep creațiile handmade și implicit, pe creatori.

 

Primul lucru (și cel mai important dpmdv) ar fi să încercăm să ne schimbăm puțin așteptările si să trecem de la ceva cunoscut la descoperire. Sau mai corect ar fi redescoperire?
Oamenii discută cu tristețe despre meșteșugarii de altă dată și despre faptul că s-au pierdut foarte multe lucruri valoroase. Afirmația este adevărată și nu prea. Lucrurile se schimbă cu timpul, după cum este și normal, dar meșteșugarii nu au dispărut deloc – pur și simplu se nasc mai mult la oraș. Nu-și mai spun artizani ci creatori de produse handmade. Nu-și mai vând produsele doar la vecini, cunoscuți sau trecători ci și international prin intermediul internetului.
Cred că ar fi interesant să ne întrebăm de ce nu-i percepem ca pe vechii meșteșugari. Doar au un alt titlu, mai la zi, se ocupă și cu alte lucruri nefiind prinși în cercul clasic de produs obiecte pentru odaia familiei și atât.
Bun, dar cum putem compara artizanatul valoros cu lucrurile handmade moderne? Păi nu se pot compara, și aici este detaliul important: artizanatul te poartă în trecut, lucrul manual modern te aduce în prezent iar unii creatori te invită să descoperi chiar și o părticică de viitor.
Al doilea lucru ține de preferințe. La ce mă refer: în mare parte, meșteșugarii de altă dată realizau obiecte necesare oricui, lucruri de bază. Îți comandai o curea din piele care urma să te țină 30 de ani, cumpărai linguri, oale, ace, ștergare, peretare șamd care la fel, țineau mult timp și erau necesare. Sincer, nu sunt adeptul fast-fashion dar parcă mă cam satur de aceeași pereche de… ceva după 2 ani de purtat.
În ziua de azi sunt alte nevoi și alte tehnologii iar faptul că unele meșteșuguri au dispărut este foarte normal. Nu se întâmplă doar în România. Pentru ce ai avea nevoie de un lingurar în 2023? În schimb mai avem nevoie de un pielar, corect? O curea, o geantă etc unicate și frumos realizate sună bine. Află că pielari sunt o grămadă dar… nu se mai numesc așa.

 

La final, lasă-mă să te invit să descoperim fratele mai mic al artizanatului – se numește “lucrat manual” sau handmade, cum este cunoscut prin toată lumea, este modern, foarte colorat, interesant și…. pare că nu are stare, la fel ca un frate mai mic. Dar știi cum e, frații care spun că nu se luptă niciodată ascund cu siguranță ceva – în cazul ăsta, poate o inimă mai mare. O inimă de in sau cânepă, cu părți din lut sau LED-uri luminoase, important este că bate tare. Hai că e distractiv!